Travel Coin Box

Monday, August 17, 2015

Apakah Corak Pemakanan Anda???

Image result for pemakanan   Assalamualaikum w.b.t

Kali ni just nak share sedikit info TBT dari tempat Liza keje...TBT kali ni berbunyi Corak Pemakanan Yang Seimbang...Hehehe...ni bukan Liza ciplak tapi hasil kerja Liza utk bulan ni..Ayat agak skema la..hihi...xleh nak huhahuha...So, Liza share la kat blog chomel ni...Sedikit perkongsian untuk kebaikan bersama....

Intro :
Corak pemakanan yang seimbang dapat menjamin kesihatan dan membantu menghindari sebarang penyakit. Pemakanan yang sihat penting untuk membekalkan tenaga dan nutrisi untuk melakukan aktiviti fizikal harian, menyokong pertumbuhan dan perkembangan tubuh yang normal, mengekalkan tahap kesihatan yang baik dan sentiasa sihat dan cergas.

Corak pengambilan makanan berkhasiat perlu dilakukan mengikut kuantiti tertentu berdasarkan empat peringkat Piramid Makanan.
                
Panduan Pemakanan Berkhasiat 
Ø  Banyakkan makan makanan yang berbuah.
Semua jenis buah mempunyai khasiat yang tersendiri. Diantaranya ialah buah epal, nenas, pisang, bawang putih, gandum, kentang, dan buah betik. 

Ø  Banyakkan juga memakan kekacang.
Kacang pea, kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin terutamanya vitamin B. Kacang soya sangat kaya dengan protein tumbuhan. Boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya, tauhu, tempe, protein sayuran bertekstur dan taugeh.

Ø  Banyakkan minum air.
Air penting untuk penghadaman, penyerapan dan pengangkutan zat, perkumuhan, pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing, tinja, peluh dan wap daripada paru-paru. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari.

Ø  Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.
Lemak itu penting tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. Jadi, kita harus mengelakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:
               i.      Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.
              ii.      Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.
            iii.      Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.
            iv.      Memilih daging tanpa lemak atau buangkan kulit jika boleh seperti kulit ayam.
              v.      Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, krim dan mayonis.
   vi. Mengamalkan kaedah masakan alternative seperti membakar, menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus daripada menggoreng.

Ø  Kurangkan gula.
Kurangkan penggunaan gula dalam masakan dan pilih makanan yang rendah kandungan gula. Walaupun gula tidak mempunyai nutrient tapi penting dalam membekalkan tenaga. Setiap individu memerlukan 50 mg gula sehari tetapi pengambilan berlebihan boleh menyebabkan kegemukan.

Ø  Kurangkan garam
Dalam sehari, manusia hanya memerlukan 500 mg garam sedangkan satu sudu the bersamaan 2,100 mg garam. Jadi, untuk mengelak penggunaan berlebihan, pelbagai produk lain boleh digunakan sebagai sumber alternatif seperti MSG, kicap soya dan sos. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema).

Image result for pemakanan


Semoga berjumpa lain di lain entry..thanks sudi luangkan masa untuk kebaikan bersama....
           Image result for pemakanan   Image result for pemakanan


No comments:

Post a Comment

Jangan lupa Klik2